QALAN

Unika natursmycken med rättvis tillverkning

Verónica Silva är Qalan's grundare och designer. Ursprungligen från Ecuador, utbildad i Madrid och London, nu boende på Fuerteventura. Verónica har startat upp familje- och kvinnokooperativ i sitt hemland Ecuador, vilket gör att människorna där kan få en inkomst och barnen kan gå i skola. Ett otroligt skickligt hantverk i kombination med vacker design, gör dessa smycken helt unika och ger en otrolig känsla och prydnad för den som bär dem.
Smyckena tillverkas av olika nötter och frön. Taguanöten plockas från palmen, karvas, formas, poleras och ev. färgas – för att göra en lång och arbetskrävande process kort! Det ser ut och känns som elfenben och är lika hårt. Men är ett hållbart material, som bidrar till att hålla djungeln och dess invånare levande.
Andra frön som används är från Acai-palmen som växer i Amazonas. Vi känner till Acai som en mycket hälsosam dryck. Här tar vi också vara på de frön som blir kvar. Urinvånarna har enligt tradition, tillverkat smycken av dessa sedan urminnes tider.
Så har vi fröer från det spännande Pambil-trädet och från Huayruro-trädet som kallas lyckofröet och sägs ge lycka och framgång och skydda mot "the evil eye".

Naturligtvis har nu inlett ett samarbete med Qalan, som innebär att vi erbjuder dessa vackra, unika smycken på den svenska marknaden. Att vi hjälper till att bidra till urbefolkningens överlevnad, är vår starkaste drivkraft.

Fler kooperativ är under uppbyggnad också i Agras-regionen i Indien.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt