BOMULL

Ute i handeln marknadsförs bomull som ett naturmaterial - men .......

"100% REN BOMULL" - HUR REN ÄR DEN EGENTLIGEN?

Bomull har odlats i 5000 år. De senaste 70 åren med hjälp av stora mängder olika kemikalier och bekämpningsmedel. Dessutom tillsätts stora mängder kemikalier vid beredning och framställning av själva plagget, vilket utgör 11% av världens totala användning av kemikalier. Så mycket som upp till 800(!) kemikalier kan förekomma i processen från odlingen till tillverkningen av ett färdigt plagg.

Textilindustrin kommer som nummer sex bland världens mest förorenande industrier. Hundratusentals människor insjuknar och tusentals människor dör årligen, pg a att de utsatts för alla dessa gifter på fälten och i fabrikerna. Ofta används barn i detta arbete. Vi får heller inte glömma, att den här processen utarmar och dödar den så viktiga jordmånen, vilket medför att jorden riskerar att bli helt obrukbar. Dessutom används grundvatten till bevattning, och detta i länder som redan lider brist på dricksvatten.

Utöver detta kan tilläggas, att upp till 30% av bomullsskörden kan gå till spillo under tillverkningsprocessen. Vanligtvis hamnar detta på sopberget eller används till produkter av mindre värde, s k down-cycling (stoppning, trasor etc.).

Antal fall av sjukdomar och allergier orsakade av kläderna vi har på oss, är ännu okänt - men allergier och hudbesvär ökar stadigt.

VI TAR AVSTÅND FRÅN DENNA HANTERING OCH ERBJUDER ALTERNATIVEN!

Vår definition av miljökläder:

 

Kläder som ej medför belastning på miljön, vare sig vid odling eller tillverkning.
Kläder som är hudvänliga och inte orsakar allergier.
Kläder av hög kvalitet med lång livslängd.
Kläder som är resurssparande.
Kläder tillverkade under socialt ansvar - under kontrollerade arbetsförhållanden och inte till svältlöner eller av barnarbetare.
Kläder som står för en "ärlig ekonomi", dvs. tillverkningen för inte med sig några dolda kostnader i form av miljöförstöring, sjukdomar hos arbetarna pga kemikalier, allergier hos användarna av kläderna etc. Problem som den "vanliga" textilindustrin orsakar och som vi alla får betala för i efterhand.

EKOLOGISK ODLING OCH GIFTFRI BEREDNING INNEBÄR BL A FÖLJANDE:

Odling
Ingen konstgödsel. Kompost, stallgödsel och gröngödsel kan användas istället. Med gröngödsel menas färska växter, som då de plöjs ner i jorden avger kväve och mineraler.

Inga bekämpningsmedel. Bra alternativ är såpvatten, ogräsoljor, skyddsgrödor och gödselhalm. En intressant metod är odling av värdplantor för nyttoinsekter, som i sin tur livnär sig på skadeinsekternas larver.

Inga avlövningsmedel. Det behövs inga giftiga avlövningsmedel, om man istället kan invänta den första nattfrosten. Då fälls bladen naturligt.

Växelbruk. Bomullsodlingen varvas med grödor som tillför jorden näring. På så vis avbryter man också livscykeln hos vissa ogräs, skadeinsekter och sjukdomar.

Efterbehandling
Inga lösningsmedel. När råbomullen tvättas använder man istället hett vatten och tvättämne baserat på apelsinskal.

Inga petrokembaserade oljor. I den mån bomullen behöver smörjas i spinneriet, är kokosnötsolja och bivax helt gångbara alternativ. Behovet av smörjmedel är mindre då bomullen är av hög kvalitet.

Inga blekmedel eller giftiga färger. Problemet med blekmedel borde inte behöva vara något problem - man avstår helt enkelt från att bleka väven. Då plaggen infärgas sker detta med en ny lågenergikrävande metod, som är helt fri från tungmetaller. Vi har även den mycket speciella bomullen som VÄXER i färg.

Detaljer i plaggen såsom t ex resårer är av naturgummi, knappar är av nöt, snäckskal eller gummi, tryckknappar och blixtlås är helt nickelfria.

DITT VAL HAR BETYDELSE!

Allt fler upptäcker den underbara känslan av att bära ett plagg som uppfyller ovan ställda krav. Ännu så länge, är det endast 1! procent av all världens bomull som odlas på detta helt giftfria sätt. Genom att efterfråga certifierade ekologiska kläder, kan vi tillsammans ändra den siffran - och världen - till det bättre!

VÅRA KLÄDER STÅR FÖR:
* kvalitet
* högsta miljöhänsyn
* resurssparande
* rättvis handel
* mänskliga rättigheter
* trovärdighet
* livskvalitet
* hälsosamma kläder

 

Det är inte lätt som konsument att veta vad alla märkningar och certifieringar står för.

Vi kommer med mer info om just våra olika certifieringar, men vill du läsa mer nu, så är följande sidor informativa.

http://oecotextiles.wordpress.com/tag/ivn/

Till Naturskyddsföreningens Guide.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt